Втора премиера ще има в Народния театър, в рамките на четири

...
Втора премиера ще има в Народния театър, в рамките на четири
Коментари Харесай

Разходка с Гогол“ в Народния театър

Втора премиера ще има в Народния спектакъл, в границите на четири дни, оповестяват от трупата. На 25 и 26 април са първите представления на „ Разходка с Гогол “, трети театър от програмата „ Театър+ “.

„ Създаването на театър по текстове на Гогол бе привилегия за мен и целия екип. Това бе опция да срещнем феновете с тези светове на Гогол, които са съответни на днешната актуалност “, споделя режисьорката Катя Петрова.



По думите й посредством трагикомичната игра и карнавалът, феновете от близко ще се срещнат с едни ощетени, дресирсани хора, които не употребяват пълноценно личния си разсъдък и усеща. Спектакълът е построен върху Головите „ Петербургски разкази “, измежду които „ Записки на един вманиачен “, „ Шинел “ и други.

Радина Кърджилова влиза в ролята на „ дребния човек “ Акакий Акакиевич, а в телата на останалите герои на Гогол се преобразяват актьорите Радена Вълканова, Жаклин Даскалова, Мартина Пенева, Стелиан Радев, Пламен Димов, Александър Тонев, Кире Гьоревски.



Драматург на спектакъла е Майя Праматарова, хореограф е Анна Пампулова, а сценографията и костюмите са на Борис Далчев и Петя Караджова. В постановката музиката се извършва онлайн от музикантите Венислав Будинов и Николай Темнисков, композиторът е Христо Йоцов. Светлозар Георгиев дава отговор за звуковия дизайн, а образната картина е на Теодор Киряков.



Николай Гогол (1809-1852) е създател, при който тъгата и трагиката се преодоляват посредством бляскав смях. Парадоксите на живота, пречупени през причудлива фикция, при него са хем комични, хем мистични. Човешко и отвъдно, хора и духове се преплитат в хоровода на Гогол – и шинелите са витални, портретите живи, а носове се разхождат по булевардите, разясняват от екипа на пиесата. Цитират думите на Владимир Набоков: „ Същността на човечеството се извежда ирационално от хаоса на мнимите действителности, които овеществяват света на Гогол “. 



Спектакълът е нов и автентичен взор към прозата на Гогол и уголемява театралната визия за създателя, като неуместният му комизъм се разкрива от артистите по вълнуващ с импровизационната си мощ метод, допълват от Народния спектакъл. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР